Založ si blog

Ďakujeme Vladimír Simonenko

pam_oslDnešné krásne októbrové nedeľné popoludnie (20. októbra 2013) sme sa vybrali spolu s mojou súdružkou Táňou na Košický verejný cintorín položiť kytičku kvetov a zapáliť sviečku mojej milej mamke, ktorá definitívne odišla z kruhu našej rodiny pred viac než rokom.

     Ako je u nás zvykom, po obligátnej spomienke, zapálení sviečky a položení kytičky pri hrobe mamky, sme sa cestou zastavili pri pamätíku a hroboch našich osloboditeľov – Červenoarmejcov na Košickom verejnom cintoríne, kde je ich pochovaných niekoľko tisíc v spoločných masových hroboch.
    
     Centrálny pamätník týchto vojakov na ktorom dominuje komunistická hviezda a niekoľko dier po brutálne odstránenom symbole kosáku a kladiva, (ktorý bol súčasťou pamätníka od jeho založenia až do roku 1989, kedy ho niektorí horliví novodobí „demokrati“ s heslom na perách: „Nie sme ako oni“  hrubo odstránili bez toho, aby si uvedomili, že páchajú zločin „Hanobenia miesta posledného odpočinku“ v zmysle platného trestného zákona)   nebol ešte obsypaný horiacimi sviečkami tak, ako býva v čase „Pamiatky zosnulých“. Horelo tam len zopár desiatok sviečok a na mramorovej doske bolo len niekoľko desiatok kytičiek a vencov so známkami zubu času.    
 
     Aké nás však čakalo prekvapenie.
 
     Pri ukladaní kytičky a pálení sviečky sme si všimli malú čerstvú kytičku nerozlučne pripevnenú k velikému vencu zo živých červených kvetov. Na stužkách malej kytičky červených karafiátov bol nápis: „KONEČNE SOM ŤA NAŠIEL OTEC“ a „VLADIMÍR SIMONENKO“. .
    
     Ubepečujem Vás, že nás to riadne zaskočilo a dojalo. To sme tam ešte nikdy nevideli. A navyše takmer 70 rokov po oslobodení našej krajiny hrdinskou sovietskou Červenou armádou.
     Osudy ľudí sú nevyspytateľné. Nájsť posledné miesto odpočinku svojho otca v masovom hrobe na cintoríne po 70 rokoch to je teda sila.
 
     Blahoželám synovi Vladimíra Simonenka, že sa mu podarilo po toľkých rokoch nájsť hrob jeho otca. Súčasne ďakujem neznámemu Vladimírovi Simonenkovi, ktorý položil svoj život za naše oslobodenie od fašizmu a ktorého pričinením som mohol celých 37 rokov svojho života prežiť v spravodlivom politickom a spoločenskom systéme – v socializme v socialistickom Československu.
    
     Verím, že toto poďakovanie môžem vyjadriť i v mene všetkých Košických a Slovenských komunistov i všetkých čestných občanov našej krásnej krajiny – Slovenska.

Na Silvestra veselo

31.12.2014

Košice, Sídlisko KVP, 31.12.2014. Silvester. Mnohí sa veselia, pripravujú večerné veľkolepé oslavy záveru roka, chystajú ohňostroje a vinšujú si úspešný Nový rok 2015. Kde, tu už vybuchujú skúšobné petardy, primátor mesta nás pozýva na silvestrovskú veselicu do centra mesta, starostovia mestských častí na Facebooku ďakujú svojim voličom a [...]

Obamovi ostávajú už len dva roky. . .

29.10.2014

HORÚCA SPRÁVA (paródia) Ešte nedoznela vo svetových médiách správa amerických lekárov o rakovine slinivky brušnej prezidenta Ruskej federácie Vladimíra Putina a o jeho očakávanej rýchlej smrti, už je tu ďalšia tragická správa: Ruskí vedci – špecialisti (lekári onkologickej kliniky v Krivograde) cestou metód počítačovej diagnostiky a liečby na diaľku zistili, [...]

Smrť fašizmu!

06.08.2014

Žijete na juhovýchode Ukrajiny? Ste ruskej národnosti a ukrajinskej štátnej príslušnosti? Hovoríte ruským jazykom? Želáte si zrovnoprávnenie používania ruštiny ako druhého oficiálneho jazyka? Ste priateľom rusov a Ruska? Máte iný názor ako súčasná ukrajinská vláda? Chcete federatívne usporiadanie Ukrajny? Zúčastnili ste sa referenda o vznik Doneckej, či Luhanskej [...]

ján slota

Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu prerušili

26.04.2024 11:21

Kým Ústavný súd SR nerozhodne, dovtedy bude konanie prerušené. Prokurátor voči tomu podal sťažnosť.

Slávnostné otvorenie DSB observatória v Bratislave

VIDEO: Bratislava má prvú hvezdáreň, zložili sa na ňu sponzori a nadšenci. Neskôr privíta aj širokú verejnosť

26.04.2024 10:55

Na Deutsche Schule Bratislava slávnostne otvorili prvú hvezdáreň v Bratislave - DSB Observatórium.

Polícia SR

Nastúpila do MHD a domov sa už nevrátila. Polícia pátra po 14-ročnej Liliane

26.04.2024 10:44

Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc.

Viktor Orbán

Gyöngyösi: Orbán je nepriateľ národa, premenil Maďarsko na diktatúru. Budapešť by nemala zabudnúť na sovietske tanky

26.04.2024 10:40

Myslím, že sme sa v Maďarsku vrátili do boľševických časov, tvrdí predseda strany Jobbik.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 29
Celková čítanosť: 130621x
Priemerná čítanosť článkov: 4504x

Autor blogu

Kategórie