Založ si blog

Na Silvestra veselo

KVP_31     Košice, Sídlisko KVP, 31.12.2014.

     Silvester.

     Mnohí sa veselia, pripravujú večerné veľkolepé oslavy záveru roka, chystajú ohňostroje a vinšujú si úspešný Nový rok 2015. Kde, tu už vybuchujú skúšobné petardy, primátor mesta nás pozýva na silvestrovskú veselicu do centra mesta, starostovia mestských častí na Facebooku ďakujú svojim voličom a želajú im krásny život a úspech v Novom roku.

Stojím pri okne nášho bytu a sledujem, ako v -7 stupňovom mraze drobné rómske, ale i biele deti sporo oblečené, bez čiapok a rukavíc v desaťminútových intervaloch sa striedajú pri našich kontajneroch, vyberajú odpad, dnes predovšetkým jedlo a odnášajú si ho, alebo ho i okamžite konzumujú priamo pri kontajneroch. Medzi tým, prídu občas i dospelí vyberači a deti násilím odoženú, aby sústo z kontajnera zostalo pre nich.

Sledujem ich a je mi smutno.
Hlavou mi víria myšlienky a otázky, ako je možné, že sa toto mohlo stať. Úplne vážne nostalgicky smútim za socializmom, kedy toto deti, ale ani ich rodičia nemuseli robiť a neboli ponížené na dôstojnosti pod hranicu ľudskosti.
Cítim a uvedomujem si i svoj vlastný podiel viny na tomto stave. Urobil som málo, aby to tak nebolo.

Je mi smutno i zo súčasného postavenia Komunistickej strany Slovenska, ktorej som členom, z našej dlhodobej neschopnosti ovplyvniť tento stav v spoločnosti, z našej pasivity, akčnej neschopnosti, nejednotnosti komunistickej ľavice, pokryteckej ľahostajnosti.
V duchu sa pred tými deťmi hanbím, za nás, komunistov i za celú túto zvrátenú neoburžoáznu, oligarchickú, egoistickú nenažranú spoločnosť, ktorá toto, 25. rokov po novembrovom prevrate zvanom „Nežná revolúcia“ dopustila.

Tak čo komunisti, občania, priatelia, susedia, ľudia, …. urobíme s tým už konečne niečo v roku 2015?
Alebo to zas len prehodíme cez plece, budeme len tárať vo vlastných obývačkách, po krčmách a budeme sa tváriť, že je všetko v poriadku?

Želám všetkým, ale predovšetkým tým deťom, aby sme sa už konečne v roku 2015 spamätali.

Obamovi ostávajú už len dva roky. . .

29.10.2014

HORÚCA SPRÁVA (paródia) Ešte nedoznela vo svetových médiách správa amerických lekárov o rakovine slinivky brušnej prezidenta Ruskej federácie Vladimíra Putina a o jeho očakávanej rýchlej smrti, už je tu ďalšia tragická správa: Ruskí vedci – špecialisti (lekári onkologickej kliniky v Krivograde) cestou metód počítačovej diagnostiky a liečby na diaľku zistili, [...]

Smrť fašizmu!

06.08.2014

Žijete na juhovýchode Ukrajiny? Ste ruskej národnosti a ukrajinskej štátnej príslušnosti? Hovoríte ruským jazykom? Želáte si zrovnoprávnenie používania ruštiny ako druhého oficiálneho jazyka? Ste priateľom rusov a Ruska? Máte iný názor ako súčasná ukrajinská vláda? Chcete federatívne usporiadanie Ukrajny? Zúčastnili ste sa referenda o vznik Doneckej, či Luhanskej [...]

Médiá a realita

25.07.2014

Na svete sa každú minútu, každú hodinu, či deň udeje ohromná spústa udalostí. To je realita. Médiá nám ukazujú zámerne len prísne selektovanú časť tejto reality. To je ich rozhodnutie, rozhodnutie ich majiteľov a vlastníkov. Je to spôsob, ktorým manipulujú verejnú mienku vo svoj prospech. Ide o mediálny biznis prerastený do najvyšších priečok svetovej [...]

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 29
Celková čítanosť: 130309x
Priemerná čítanosť článkov: 4493x

Autor blogu

Kategórie