Založ si blog

Kapitalizmus sa topí. .. .. v dlhoch

Zdroje Aktuality.sk, Eurostat

 

Kapitalizmus v Európe sa topí v ohromných nezvládnuteľných dlhoch. Na konci minulého roku dosiahla zadĺženosť štátov eurozóny astronomických 87,5 % HDP, v krajinách EÚ 83,5 %! Údaje uviedol Eurostat.

Rekordná zadĺženosť je v mnohých krajinách, ktoré sú tesne pred zrútením ekonomík. Napríklad v Grécku evidovali ku koncu roku 2011 zadĺženosť 165,3 % voči HDP, v Taliansku 120,1 percenta a v Írsku 108,2.%!

Slovensko je so svojou 43,3-percentnou zadĺženosťou pod európskym priemerom. Za nami je už len Lotyšsko, Česká republika, Litva, Švédsko, Rumunsko, Luxembursko, Bulharsko a Estónsko.

 

Až na dve výnimky (Švédsko a Luxembursko) sú najmenej zadĺžené nové krajiny EÚ a eurozóny, v ktorých ešte pred dvadsiatimi dvomi rokmi vládli komunistické strany a fungovali na princípoch socialistickej ekonomiky. Dôvody sú jednoznačné.

 

Kríza v starých členských krajinách začala dávno pred prevratom a rozbitím „Východného bloku“. Do EÚ  a eurozóny vstúpili nové členské krajiny z bývalého tzv. „Sovietskeho bloku“ nezadĺžené so značnými aktívami a vyrovnanými ekonomikami. Za 20 rokov boli brutálne rozkradnuté, ale kondícia ich ekonomík ešte z obdobia vlády komunistov bola na tak vysokej úrovni, že ani za viac ako 20 ročné obdobie ich nedokázali zahraniční, ani domáci kapitáloví „vysávači“ zruinovať na úroveň starých členských krajín.

Preto má i Slovensko ešte rezervu (podpriemernú zadĺženosť), ktorú nastávajúca jednofarebná vláda tzv. sociálnej demokracie „úspešne“ zvýši v najbližšom období.

 

Čísla neklamú!  Sú dramatické predovšetkým voči smiešne nereálnym plánom EÚ znížiť zadĺženosť národných ekonomík pod 60 % HDP. V súčasnosti má totiž viac ako 60-percentnú zadĺženosť až 14 krajín EÚ.

 

Celá Európa, EÚ i Slovensko pokračujú teda tzv. „Gréckou cestou“ od krízy ku krachu. A na tom nezmenia nič ani krásne predsavzatia a chlácholivé slová lídrov krajín EÚ, a ni Róberta Fica o nových riešeniach a „ISTOTE“. Doplatíme na to len a len my – vykorisťovaní.

Ešte stále veríte neoliberálnej a antikomunistickej téze, že socialistická ekonomika a hospodárstvo riadené komunistami bolo zlé ?

Na Silvestra veselo

31.12.2014

Košice, Sídlisko KVP, 31.12.2014. Silvester. Mnohí sa veselia, pripravujú večerné veľkolepé oslavy záveru roka, chystajú ohňostroje a vinšujú si úspešný Nový rok 2015. Kde, tu už vybuchujú skúšobné petardy, primátor mesta nás pozýva na silvestrovskú veselicu do centra mesta, starostovia mestských častí na Facebooku ďakujú svojim voličom a [...]

Obamovi ostávajú už len dva roky. . .

29.10.2014

HORÚCA SPRÁVA (paródia) Ešte nedoznela vo svetových médiách správa amerických lekárov o rakovine slinivky brušnej prezidenta Ruskej federácie Vladimíra Putina a o jeho očakávanej rýchlej smrti, už je tu ďalšia tragická správa: Ruskí vedci – špecialisti (lekári onkologickej kliniky v Krivograde) cestou metód počítačovej diagnostiky a liečby na diaľku zistili, [...]

Smrť fašizmu!

06.08.2014

Žijete na juhovýchode Ukrajiny? Ste ruskej národnosti a ukrajinskej štátnej príslušnosti? Hovoríte ruským jazykom? Želáte si zrovnoprávnenie používania ruštiny ako druhého oficiálneho jazyka? Ste priateľom rusov a Ruska? Máte iný názor ako súčasná ukrajinská vláda? Chcete federatívne usporiadanie Ukrajny? Zúčastnili ste sa referenda o vznik Doneckej, či Luhanskej [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 29
Celková čítanosť: 130624x
Priemerná čítanosť článkov: 4504x

Autor blogu

Kategórie