Založ si blog

Tak vyzerajú šťastné deti

.
Toto sú deti Kuby. Deti „Ostrova slobody“ – podľa našej súčasnej protikubánskej a protikomunistickej propagandy sú to údajne „biedne deti Castrovej komunistickej diktatúry“.
.
Musím konštatovať, že táto fotka nie je propagandou. Je propagáciou a súčasne hodnoverne odráža realitu života detí na Kube. Bol som na Kube, precestoval som celú krajinu, videl som deti v Havane, ale i najvzdialenejšom kúte Kuby. Videl som ich, videl som ako žijú, počul som o ich radostiach a starostiach. Všetky sú šťastné, sýte, oblečené, obuté, čisté, dychtivé po vzdelaní, športe, úspechu a spoločenskom uznaní, s veľkými otvorenými srdcami, úsmevmi na tvárach, tancom v nohách a spevom na perách.
Podľa súčasných verejnoprávnych i súkromných – slovenských médií  „v tej neľudskej Castrovej diktatúre“.

Dnes v zimné februárové sobotné popoludnie myslím na kubánske deti, na propagandu a na skutočnosť.

Pozerám cez okno na zamrznutú ulicu, fúkajúci vietor plný snehových vločiek, na snehové záveje a na sídliskové kontajnery komunálneho odpadu, pri ktorých sa v päťminútových intervaloch striedajú bezdomovci a slovenské deti. Špinavé, otrhané, čiastočne podvyživené, nafetované, fajčiace nájdené ohorky z popolníkov autobusových zastávok,  vyberajúce kontajnery, hľadajúce potraviny, ktoré sa ešte dajú konzumovať i druhotné suroviny, ktoré možno spáliť a zohriať sa pri nich, alebo ktoré je možné predajom speňažiť. Pozerám na malých rómov i „gadžov“, na deti i mládež, ako za krutých zimných podmienok prežívajú za pomoci obsahu sídliskových kontajnerov na komunálny odpad.

Nikdy v živote by ma nebolo napadlo, že raz na Slovensku uvidím takýto obraz, že takýto obraz sa stane všedným, že raz sa bude mať väčšina kubánskych deti materiálne, vzdelanostne, kultúrne, spoločensky, morálne a inak lepšie, ako naše – slovenské deti. Nechce sa mi to pripustiť ani dnes, ale realita nepustí.

Ako Slovák sa hanbím.
Ako komunista som hrdý na nezlomnú vôľu, hrdinstvo a statočnosť kubánskych komunistov, ktorí i v podmienkach permanentného ekonomického embarga a vojenského ohrozenia, deťom Kuby vytvorili podmienky o ktorých sa môže deťom v okolitých krajinách Latinskej ameriky, ale už i v mnohých údajne vyspelých štátoch.Európy len snívať.
Viva Fidel. Venceremos.

Na Silvestra veselo

31.12.2014

Košice, Sídlisko KVP, 31.12.2014. Silvester. Mnohí sa veselia, pripravujú večerné veľkolepé oslavy záveru roka, chystajú ohňostroje a vinšujú si úspešný Nový rok 2015. Kde, tu už vybuchujú skúšobné petardy, primátor mesta nás pozýva na silvestrovskú veselicu do centra mesta, starostovia mestských častí na Facebooku ďakujú svojim voličom a [...]

Obamovi ostávajú už len dva roky. . .

29.10.2014

HORÚCA SPRÁVA (paródia) Ešte nedoznela vo svetových médiách správa amerických lekárov o rakovine slinivky brušnej prezidenta Ruskej federácie Vladimíra Putina a o jeho očakávanej rýchlej smrti, už je tu ďalšia tragická správa: Ruskí vedci – špecialisti (lekári onkologickej kliniky v Krivograde) cestou metód počítačovej diagnostiky a liečby na diaľku zistili, [...]

Smrť fašizmu!

06.08.2014

Žijete na juhovýchode Ukrajiny? Ste ruskej národnosti a ukrajinskej štátnej príslušnosti? Hovoríte ruským jazykom? Želáte si zrovnoprávnenie používania ruštiny ako druhého oficiálneho jazyka? Ste priateľom rusov a Ruska? Máte iný názor ako súčasná ukrajinská vláda? Chcete federatívne usporiadanie Ukrajny? Zúčastnili ste sa referenda o vznik Doneckej, či Luhanskej [...]

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 29
Celková čítanosť: 130314x
Priemerná čítanosť článkov: 4494x

Autor blogu

Kategórie